Ostropest najczęściej stosuje się przy wirusowym zapaleniu wątroby typu A, B i C, a nawet przy zaawansowanej marskości wątroby. Jest Silnie regenerujący odtruwający i chroniący wątrobę jak i częściowo nerki przed różnymi truciznami między innymi pestycydami, dwusiarczkiem węgla, alkoholem, muchomorami. Jest zalecany przy chronicznym zapaleniu wątroby i woreczka żółciowego i ostrych zatruciach pokarmowych. Ostropest niesie pomoc dla osób które zażywają leki obciążające wątrobę. Jest wsparciem po chemioterapii.
Ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne, anty-cukrzycowe, anty-nowotworowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, odpornościowe, przeciwzakrzepowe, przeciwkrwotoczne (np. żylaki, przedłużone miesiączkowanie).
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, łagodnie podnosi ciśnienie krwi, poprawia funkcje mózgu np.(koncentracja pamięć) zwiększa wydzielanie soków trawiennych, reguluje i poprawia trawienie i apetyt, łagodzi skutki farmakoterapii. Ostropest plamisty stosuje się też przy kolce żółciowej, kamicy, wzdęciach, wodobrzuszu, cholesterol, miażdżycy, oraz łagodzi bóle migrenowe głowy i choroby lokomocyjne.
Ostropest jest bogaty w sylimaryne kompleks flawonolignanów uzdrawiających wątrobę, sybylina, izosyblina, sylikrystyna, sylidianina oraz flawanoid toksyfolina, alkohol dehyd-rokoniferylowy, kwercetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy organiczne, witaminy C,K, fitosterole, P-sytosterol, garbniki, białka, cukry, kwas linolowy, sole mineralne.
Występuje w obszarze Morza Śródziemnego, Europy południowej i południowo-wschodniej, Afryki Północnej, Azji Zachodniej oraz niektórych rejonów Azji Środkowej. Jest to roślina jednoroczna z rodziny Złożonych,
Kwitnie od lipca do sierpnia. W Polsce ostropest uprawiany jest jako roślina lecznicza, ozdobna lub jarzyna. Zbierana sierpień/wrzesień i chociaż pozyskuje się głównie owoce wykorzystywane są również liście ostropestu. Wyciągi alkoholowe i wodne mają szerszy zakres działania. Olej z ostropestu pozwala ponoć na większą przyswajalność zawartych w nim bogactw poza tym jest świetnym dodatkiem do sałatek który nie wpływa zbytnio na smak.
Kilka przykładowych przepisów.
Mielony ostropest plamisty można dodać do herbaty miętowej 1 łyżeczkę lub dwie dziennie, spożyć w postaci naparu sporządzonego z 2 łyżeczek, można również dodawać do potraw, posypać kanapkę lub do sałatki
Odwar z ostropestu (jest mocniejszy)
Do kubka gorącej wody dodać 1 łyżeczkę rozgniecionych lub zmielonych owoców ostropestu powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 6-7 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić 2 razy dziennie 1/2 szklanki po jedzeniu.
Łyżeczka oleju z ostropestu do wszystkiego choćby polać chleb – nie gotować
Prozdrowotny chleb z ostropestem
1 łyżka miodu pszczelego – płynnego
1/2 litra maślanki
60dag mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
4dag nasion ostropestu (najlepiej świeżo zmielonych)
2 dag ziaren dyni
40g świeżych drożdży
czasem dodaje tez słonecznik lub śliwki i inne składniki
przygotowanie
Miód rozpuścić w lekko pogrzanej maślance dodać drożdże i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z maślanką. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie dodać ostropest i dynie wyrobić i odstawić na kolejne 30min. Kiedy ciasto już wystarczająco wyrośnie ponownie wyrobić i włożyć do foremki wysmarowanej masłem. Nagrzać piekarnik do 200 st.C Piec około 50min po upieczeniu wyjąć chleb z formy i przestudzić