mniszek

Pospolicie zwany mleczem, dawniej lwim zębem, jest rośliną powszechną w Polsce, uznawaną za chwast rosnący na łąkach, poboczach dróg i trawnikach.

Do celów leczniczych używa się całej rośliny włącznie z nasionami (przede wszystkim w Chinach). Korzenie starszych roślin zbiera się jesienią a na wiosnę zanim przekwitną (kwiecień-maj) zbiera się całą nadziemną część rośliny i suszy. W czasie kwitnienia zbiera się również kwiat który można wykorzystać np. do przygotowania syropu.

W Mniszku lekarskim znajdziemy między innymi flawonoidy (podobnie jak w czystku) triterpeny, polifenole, kwas krzemowy, inulinę, saparginę, minerały: potas, siarkę magnez, krzem, żelazo, witaminy: A, B, C, D, i inne.

Działanie/Zastosowanie

Działanie Mniszka jest wszechstronne, jednak przede wszystkim oddziałuje on na wątrobę, pobudzając wytwarzanie żółci i ułatwiając jej przepływ do dwunastnicy, tym samym przeciwdziałając zastojowi i usuwając toksyny. Normuje również przepływ trawienia i działa moczopędnie. Ponadto mniszek działa oczyszczająco i odtruwająco, przeciwcukrzycowo. Oczyszcza krew, wspomaga pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo, przeciwświądowo, przeciwgrzybiczo. Obniża poziom cholesterolu, dzięki flawonoidom opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia. Leczy przewlekłe nie

żyty jamy ustnej, gardła i oskrzeli.

Zewnętrznie działa regenerująco na skórę i przyspiesza zabliźnianie się ran i skaleczeń. Stosowany jest w zapaleniu wątroby i pęcherzyka żółciowego, początkach kamicy żółciowej i po zabiegach operacyjnych na drogach żółciowych

Przepisy

Wino z korzeni Mniszka
50g wysuszonych korzeni zalać butelką białego wina gronowego (700ml). Odstawić na 2 tygodnie często mieszając. Przecedzić i pić po łyżce lub małym kieliszku 2-3 razy dziennie na 40 min przed lub po posiłku. Pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Syrop z mniszka lekarskiego
1 litr kwiatów mlecza,
2 cytryny,
1 litr wody,
1 kg cukru.

Przygotowanie: kwiaty zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15- 20 min. i odstaw na dobę. Następnie wywar odcedź i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2,5h ).
Termin ważności: nie dłużej niż 7 miesięcy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Wskazanie: przeziębienia, uporczywy kaszel z bólem, schorzenia wątroby, miażdżyca, infekcje dróg moczowych, nieżyt oskrzeli i gardła. Zwiększa odporność, pobudza trawienie.

mniszek

Napar z Mniszka

2 łyżki zalać wrzątkiem, parzyć 8-10min, pić 2-3 razy dziennie.

Polecany szczególnie cukrzykom.